Амарант Био Био Класа, 500гр.

Цена: 4,30 лв

Опаковка: 500 гр.
Продукт на: Био Класа
Био
Запазване в любими.
За продукта

Подобно на киноата и просото, амарантът не е зърно на теория, но поради използването му в комбинация с други зърнени култури в някои ястия, се счита за такова. По отношение на съдържанието му е известно, че е богат на солидно количество витамини, минерали и аминокиселини, наподобявайки и напомняйки на другите житни култури (като пшеница, напр.). Важни характеристики на амаранта, отличаващи този растителен вид от останалите, се свеждат до четири основни хранителни вещества. Едно от тях е аминокиселината лизин. Повечето от другите житни култури са с ниско съдържание на тази аминокиселина. Амарантът дори съдържа 2 пъти повече лизин, отколкото пшеницата. Следват минералите: калций, желязо и магнезий. В амарантът има четири пъти повече калций и два пъти повече желязо и магнезий от пшеница. Друго предимство е, че амарантът може да бъде варен по подобие на добре познатите ни зърнени култури, като се получава структура на овесена каша. Може да бъде комбинирано с други зърна, а също може да бъде изпукан на тиган като царевица, което му придава вкус на орех и хрупкавост.
Източник: Смарт Органик

Начин на употреба
Може да бъде варен като другите зърнени култури, да бъде комбиниран с други зърна, а също да и бъде изпукан на тиган като царевица, което му придава вкус на орех и хрупкавост.

Хранителна стойност
ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ЗА 100g
Енергийна стойност (kJ/kcal) 1574/373
Мазнини (g) 9
– от които наситени (g) 1,66
Въглехидрати (g) 57
– от които захари (g) 1,7
Белтъци (g) 16
Сол (g) 0,021