Келп на прах Био Zoya, 250гр.

Цена: 12,75 лв

Опаковка: 250гр.
Продукт на: Zoya
Био
Запазване в любими.
За продукта

Келп са кафяви морски водорасли, които растат в богатите на хранителни вещества води на океани от умерени или северни области. Самото растение е богат източник на минерали – калий, натрий, калций, магнезий, желязо и др. Съдържа също витамин В6, рибофлавин (витамин В2) и диетични фибри. Келп е най-търсен заради високото съдържание на йод, който, от своя страна, е важен елемент за успешната и ефективна работа на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза контролира производството на енергия в тялото. Увеличава нивата на метаболизма, което води до разграждането на излишните мазнини в организма. Това е и причината, поради която келп се препоръчва на хора с лош метаболизъм или наднормено тегло. В някои морски държави хората масово консумират по няколко мг йод всекидневно (чрез водораслите) и страдат по-малко от повечето „болести на цивилизацията”. Келпът съдържа и много полезния полизахарид ксилоза, която има антибактериално и противогъбично действие и помага за предотвратяване на туморите на храносмилателната система.
Източник:Интернет Кафе БГ

Начин на употреба
Начин на употреба:
Препоръчителна доза е 1/4 ч.л. на всеки 4 дни.
Като напитка: Разтворете 1/4 ч.л. келп на прах във вода, прясно изцеден сок или шейк с ядково мляко. Ако го смесите с ечемични стръкове, ще получите силно алкализиращо питие.
За готвене: Прибавете ½ ч.л. келп за всяка ч.ч. несготвен боб или друго вариво (може и повече, ако ви допада аромата). Може да го поръсите и върху вече сготвеното ястие.
Като подправка: Смелете заедно с печено сусамово семе – използвайте като поръска върху препечени филийки, варива, пуканки.
В салата: Поръсете върху зелена салата – или който й да е друг салатен микс. Върви добре с магданоз и чесън, но най-добре със селъри.
Като пастет: Прибавете към хумус, доматен сос, песто, пастет с авокадо, меко сирене (може и тофу).
Като дресинг за салата: Може да прибавите ¼ ч.л. към всеки дресинг на базата на зехтин, оцет, лимон. То ще оцвети сместа в зелено и леко ще я емулсира.
Рецепта за дресинг (за 1 порция):
¼ ч.л. келп на прах
1 с.л. оцет
2 с.л. сусамово масло
по желание – ½ ч.л. нарязани на ситно изсушени гъби